מהי העסקה פוגענית והתעמרות בעבודה?
מקרה שהיה כך היה: "המעסיק הלבין את פניי ליד עובדים ולקוחות. הרגשתי שמשפילים ומבזים אותי בכל יום מחדש. כדי להתמודד התחלתי לקחת כדורים פסיכיאטרים".
נשמע לכם מוכר? אתם לא לבד. התעמרות בעבודה, העסקה פוגענית או התנכלות תעסוקתית, היא כבר לא תופעה נדירה. עובדים רבים חווים במקום עבודתם, בו הם מבלים את רוב זמנם, השפלות, התנכלויות אשר יוצרים סביבת עבודה עוינת.
באילו מקרים התנהגות המעסיק תחשב להתעמרות בעבודה?
פערי הכוח בין המעסיק לבין העובד מובילים לא אחת לפגיעה בתנאי העסקתו של העובד, ואף להתעמרות בעובד. התעמרות בעבודה היא תופעה קשה הפוגעת בכבוד העובד וחופש העיסוק שלו. התעמרות בעבודה יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים. בית הדין לעבודה קבע, כי התעמרות בעבודה היא:
"מדובר בהתנהגות מטרידה ומשפילה שאינה פיזית, המופנית כלפי עובדים באופן חוזר ונשנה התנהגות זו נושאת פנים רבות ובכלל זה פגיעה בעובדים באמצעים מילוליים (צעקות, ביקורת לא מוצדקת וכד'), פגיעה במעמדם של העובדים ומתן משימות משפילות, ניטור יתר, בקרת יתר, דקדקנות יתר, הפגנות שליטה והתנהגות אימפולסיבית והרסנית. אין מדובר במקרה חד פעמי אלא בחשיפה מתמשכת למעשים מעין אלה
ביטוייה המעשיים של התעמרות בעבודה הם רבים ומגוונים. היא יכולה לבוא לידי ביטוי בצעקות, בקללות, בהאשמות שווא, בהפצת שמועות מזיקות, בגרימת נידויו של אדם או החרמתו, במתן משימות משפילות, בפגיעה בדימויו, בפגיעה ביכולתו לבצע את תפקידו או בפגיעה בסיכוייו להצליח או להתקדם בעבודה וכיו"ב."
הצעת החוק לאיסור התעמרות בעבודה
בהצעת חוק שהוגשה מחדש בשנת 2019, הוגדרה התעמרות בעבודה כך:
(1) התייחסות מבזה או משפילה או מזיקה כלפי אדם, לרבות באמצעות צעקות, קללות, האשמות שווא, או הפצת שמועות מזיקות.
(2)שיבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או יצירת תנאים בלתי סבירים לביצועו, שאינם נחוצים לביצוע התפקיד ואינם מטעמים ענייניים, כגון היטפלות קנטרנית למעשיו, הצגת דרישות או שינוין באופן שלא ניתן להתמודד עמן, שליטה הדוקה באופן בלתי סביר על פעילותו במסגרת עבודה או הצרה, בפועל או בכוח, של סמכויותיו או תחומי אחריותו כנגזר מתפקידו, מטעמים בלתי ענייניים וכשביצוע העבודה אינו מחייב זאת.
(3)הטלת משימות על האדם שמטרתן מילוי צרכיו האישיים של אחר ושאינן נוגעות לתחומי תפקידו.
(4)הכפפתו של אדם לאווירה של פחד ואיומים.
(5) ייחוס עבודתו, הישגיו והצלחותיו של אדם לאדם אחר או ייחוס לאדם כישלונות לא לו, תוך הסתרת עובדות או הצגה מעוותת שלהן.
(6)נקיטת פעולות שיש בהן כדי להוביל לבידוד מקצועי או חברתי של האדם.
(7) נקיטת פעולות שיש בהן כדי לפגוע באופן בלתי סביר בפרטיותו של האדם."
מה לא נחשב להתעמרות בעבודה?
מן הראוי לציין כי לא כל התנהגות לא מכבדת ממנה נפגע העובד מהווה התעמרות בעבודה. כמו כן, המעסיק רשאי לתת ביקורת שלילית לעובד, לא להעניק בונוס לעובד שלא עמד ביעדים שהוגדרו לו.
אם כן, התעמרות בעבודה, העסקה פוגענית או התנכלות תעסוקתית, היא התנהגות חוזרת ונשנית כלפי אדם, במספר אירועים נפרדים, אשר יוצרת סביבת עבודה עוינת. עם זאת, מאחר שהתעמרות בעבודה יכולה ללבוש צורות שונות, יש לבדוק כל מקרה לגופו של עניין ולהתייעץ עם עו"ד.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.