להרעת תנאים יש פנים רבות. שינוי בתפקיד, פגיעה בשכר, התעמרות, הם מהמקרים הנפוצים. מהן זכויות העובד, וכיצד יש לפעול בנסיבות העניין?
מהי הרעת תנאים בעבודה?
הרעת תנאים יכולה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים שונים. המקרים השכיחים הם התעמרות בעבודה, לשון הרע, הטרדה מינית, הפחתה בשכר או בשעות העבודה, אי תשלום תנאים סוציאליים: הפרשות לפנסיה, דמי חגים, ימי מחלה, זכויות בהתאם לצווי הרחבה, הלנת שכר מתמשכת ועוד.
מקרים נוספים של הרעת תנאים: עומס קיצוני ומתמשך בהיקף העבודה ו/או בשעות העבודה, העברת מקום העבודה ועוד.
מה לא נחשב להרעת תנאים?
הרעת תנאים אינה "מילת קסם". לא כל שינו בתנאי העסקתו של העובד, מהווה גם הרעת תנאים. כך למשל, עבוד שנדרש לעבוד כמה שעות נוספות בחודש בשל עומס זמני במקום עבודה.
לא די בתחושה סובייקטיבית של העובד לפגיעה או הרעה בתנאי העסקתו. המבחן הוא מבחן אובייקטיבי. על העובד להוכיח אובייקטיבית, בהתבסס על הוראות הדין והפסיקה, כי התנהלות המעסיק כלפיו עולה כדי הרעת תנאים.
פיצויי פיטורים עקב הרעת תנאים בעבודה
בית הדין לעבודה קבע, כי עובד המבקש להוכיח את זכאותו לפיצויי פיטורים בשל הרעת תנאים, לפי סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים צריך לעמוד בשלושה תנאים.
ראשית, על העובד להוכיח כי אכן הייתה הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או נסיבות אחרות שאינן מאפשרות את המשך עבודתו.
שנית, על העובד להוכיח כי התפטר בשל הרעת תנאים ולא מטעם אחר. כלומר, העובד צריך להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין ההתפטרות לבין ההרעה או הנסיבות הללו;
שלישית, על העובד להוכיח כי נתן התראה סבירה למעביד על כוונתו להתפטר והזדמנות נאותה לתקן את ההרעה או את הנסיבות ככל שהיא ניתנת לתיקון.
לתנאי השלישי קיים חריג. אי מתן התראה לא תשלול את הזכות לתשלום פיצויי פיטורים כאשר ברור כי המעביד אינו יכול או אינו מתכוון לפעול לתיקון ההרעה המוחשית או הנסיבות. או במקרים בהם תנאי עבודתו של העובד נחותים מתנאי העבודה על פי הוראות החוק במידה ניכרת."
לסיכום
הרעת תנאי העסקה מהווה פגיעה בזכויות העובד. אולם, לא כל פגעיה מסוימת בתנאי העסקה, נחשבת להרעת תנאים. יש לבחון כל מקרה לגופו של עניין ולהיוועץ עם עו"ד הבקיא בדיני עבודה המתמחה בנושא.
המידע בעמוד זה כללי ובלתי מחייב. האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. בכל מקרה יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין .