גניבת-ציוד-ממעסיק | גניבה ממקום עבודה

המעסיק גילה שעובדו גזל ציוד בשווי עשרות אלפי שקלים. כיצד על המעסיק לפעול כלפי עובד שסרח בנסיבות חמורות אלו?

גניבת ציוד מהמעסיק

מקרה שהיה כך היה:

"העובד נצפה נוטל רכוש החברה ומניח אותו מתחת לשולחן העבודה, בסמוך לתרמיל שלו, כשבחלק מהפעמים נלקחו מספר פריטים. על פי דוח הבדיקה, בסך הכל נטל העובד כ-20 פריטים.

הנטילה בוצעה בשעות בהן נוכחות יתר עובדי החברה מועטה, קרי לפני השעה 7:00 בבוקר או לאחר השעה 18:00. בסיום יום העבודה יצא העובד עם התרמיל, ובבדיקה שנערכה באזור שולחן העבודה לא נמצא זכר למוצרים שנלקחו  על ידו. בהמשך נצפה העובד "בזמן אמת" לוקח רכוש נוסף של החברה."

האם יש לערוך שימוע לעובד שגנב?

ככלל, יש לערוך שימוע גם לעובד שגנב ממעסיקו, כסף, ציוד (למשל רכב) ורשימת לקוחות של העסק.

חובת השימוע עומד הרציונל לפיו לא יהא זה הוגן להטיל על העובד סנקציה חמורה הפוגעת בהכנסתו, מבלי שיקבל הזדמנות להציג עמדתו בטרם קבלת החלטה על פיטוריו.

הדברים נכונים קל וחומר שעולה טענת גניבה אשר עשויה לפגוע בשמו הטוב של העובד. על כן, ישנה חשיבות יתרה לערוך שימוע לעובד שעולה החשד שגנב ממעסיקו.

לייעוץ ראשוני חייג/י  08-6907373 

הוכחת גניבה בידי העובד

מעסיק הטוען שעובדו ביצע מעשי מרמה או גניבה, עליו הנטל להוכיח את טענותיו כלפי העובד. יתרה מכך, בית הדין הארצי לעבודה, קבע שמדובר בנטל מוגבר. כלומר, צריך ראיות מהימנות להוכחת הגניבה.

הטעם לכך נובע מהשלכותיהן של טענות אלו על שמו הטוב של העובד, ניקיון כפיו ויושרתו האישית של העובד.

שלילת פיצויי פיטורים ודמי הודעה מוקדמת מהעובד

ככלל, מגמת הפסיקה בבית הדין לעבודה היא לא לשלול פיצויי פיטורים, או חלק מהפיצויים, אלא בנסיבות חריגות מאוד. כאשר העובד גנב ממעסיקו, מדובר בסיבה מצדקת לשלילת פיצויים ודמי הודעה מוקדמת מהעובד.

פיצוי בגין נזק ממוני בשל הגניבה

המעסיק יכול לתבוע את העובד בגין נזק ממוני מכוח  סעיף 10 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970 או מכוח חוק עשיית עושר ולא במשפט.

כך למשל, במקרה של גניבת רכוש, ניתן לתבוע את שווי הרכוש שנגנב, אובדן רווח עתידי, ובנסיבות מסוימות אף את הרווח שהעובד הפיק כתוצאה מהגניבה.

לסיכום

מעביד שגילה שעובדו גנב רכוש, צריך לפעול במשנה זהירות, ובהתאם להוראות הדין. עורך דין מנוסה ומיומן בתחום המסחרי ומשפט העבודה יכול לסייע למעסיק להגן על הכנס הקנייני שלו.

אהבתם את המאמר? שתפו...

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

השאירו תגובות והודעות